Energielabel verplichting

Het hebben van een energielabel is verplicht bij de verkoop, verhuur of oplevering van de meeste woningen en utiliteitsgebouwen. Dit is sinds 1 januari 2015 verplicht. U riskeert een boete als u het voorlopige energielabel niet heeft omgezet in een definitief label bij de verkoop of verhuur van uw pand.  Voor de volgende gebouwen is dit verplicht:

  • Woningen en appartementen
  • Kantoorgebouwen, winkels, etc.

Energielabel verplichting woning en appartement

Bij verkoop of verhuur van uw woning of appartement bent u verplicht een energielabel aan de koper of huurder te geven. Deze geeft aan hoeveel energie de woning verbruikt en hier staat tevens in welke energiebesparende maatregelen er mogelijk zijn. Als er geen definitief label wordt gegeven aan de koper riskeert u een boete die kan oplopen tot 405 euro. Er zijn eigenlijk twee soorten energielabels voor woningen, het gewone energielabel of letterlabel en de energie-index, aangeduid met een getal. Het letterlabel kan door de woningeigenaar op het internet worden aangevraagd via energielabel voor woningen. De energie-index is het nauwkeurigst, maar een opname van de woning door een erkend deskundige is noodzakelijk. Er is een limiet aan hoeveel huur u mag vragen als u een woning verhuurt met een bepaalde energie-index. Des te beter (kleiner) de energie-index, des te meer huur u mag vragen. Daarom raden wij aan de energie-index door een erkend bedrijf te laten vaststellen.

Energielabel verplichting Bedrijf

Het energielabel voor een bedrijf is sinds 2015 verplicht bij verkoop of verhuur van een bedrijfspand. Uitzondering op de regel is wanneer het om een pand gaat dat dat een industriefunctie heeft en de labelplichtige delen, zoals kantoren en de kantine, samen kleiner zijn dan 50 m2. Voor de volgende gebouwen is een energielabel verplicht:

  • Kantoor
  • Onderwijs, zoals scholen en universiteiten
  • Publieke functies, zoals bibliotheken, stadhuizen, vergadercentra
  • Gezondheidszorg, zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen, verzorgingshuizen
  • Horeca en logies, zoals hotels, pensions, cafés, restaurants
  • Sport, zoals sporthallen, stadions, zwembaden
  • Winkels, zoals supermarkten, warenhuizen, showrooms van garages

De boete voor bedrijven kan voor rechtspersonen oplopen tot 20.250 euro en voor natuurlijke personen tot 405 euro. Vanaf 2023 zijn kantoren die groter dan 100 m2 verplicht een energielabel van ten minste C te hebben.

Interesse in het aanvragen van een definitief energielabel?

Voor de aanvraag van uw energielabel kunt u terecht bij bedrijfspand-energielabel.nl. Wij staan altijd voor u klaar. U kunt zich laten adviseren en een energielabel laten registreren door onze specialisten. Als u hierin interesse heeft kunt u contact met ons opnemen middels het contactformulier.

 

Uw energielabel wordt snel en vakkundig opgesteld door ons

Binnen een week na opname geregeld Binnen een week na opname geregeld
Aanvullend energieadvies Aanvullend energieadvies
EP-W en EP-U gediplomeerd EP-W en EP-U gediplomeerd