Energielabel C verplicht voor kantoren vanaf 2023

Er worden steeds strengere eisen gesteld aan het energielabel van panden. Zo zijn er nu al banken die bedrijfspanden met een energielabel slechter dan C geen financiering meer geven. Vanaf 2023 is het zelfs verplicht een energielabel van minimaal C te hebben anders mag het pand niet meer als kantoor gebruikt worden. Ook mogen deze kantoren dan niet meer verkocht worden.

Wanneer is een energielabel C voor een bedrijfspand verplicht?

Vanaf 2023 is minimaal een energielabel C verplicht voor kantoren van 100m2 of groter. Vanaf 2030 is zelfs een label van A minimaal verplicht. Er zijn echter uitzonderingen op de regel. Zo geldt de verplichting niet voor:

  • Een pand dat voor minder dan 50% in gebruiksoppervlak gebruikt wordt als kantoor;
  • Monumenten, met uitzondering van beschermde stads- en dorpsgezichten;
  • Binnen 2 jaar te slopen of te transformeren panden;

Ontsnappingsclausule energielabel C kantoren

Er is nog wel mogelijkheid om onder de verplichting van een energielabel C voor een kantoor uit te komen, maar het blijft wel nodig om maatregelen te treffen indien het energielabel van het kantoor D of slechter is. Dan moet aangetoond worden dat er energiebesparende maatregelen nodig zijn die een terugverdientijd hebben langer dan 10 jaar. In dat geval is het voldoende alle maatregelen te uit te voeren met een terugverdientijd korter dan 10 jaar.

Gevolgen niet nakomen van de regel van energielabel C kantoren

Indien de regel niet nagekomen wordt kan vanaf 2023 opgetreden worden, op zowel strafrechtelijk gebied als op bestuursrechtelijk gebied. Zoals het opleggen van een last onder bestuursdwang, onder dwangsom en mogelijk een boete. Ook kan het pand gesloten worden.

Energie label direct professioneel aanvragen

Om vervelende situaties te voorkomen in de toekomst is het zeker aan te raden een energielabel aan te vragen voor een kantoor. Dan weet u in ieder geval of het pand energielabel C of hoger heeft. Dit kan eenvoudig online gedaan worden en al vanaf 475 euro. Bedrijfspand-energielabel is hierin gespecialiseerd en beschikt over erkende EPA-adviseurs. Deze adviseurs kunnen u vakkundig adviseren. Het energielabel is binnen één week geregeld.

Heeft u interesse in een label van Bedrijfspand-energielabel?

Indien u interesse heeft in het registreren van een energielabel? Dan staan wij voor u klaar met een professioneel team. Neem contact met ons op of vraag direct uw label aan. Als u meteen contact met ons wilt kunt u ons ook bellen op 0318-845 710.

 

Uw energielabel wordt snel en vakkundig opgesteld door ons

Binnen een week na opname geregeld Binnen een week na opname geregeld
Aanvullend energieadvies Aanvullend energieadvies
EP-W en EP-U gediplomeerd EP-W en EP-U gediplomeerd