Een energielabel voor winkels is verplicht sinds 2015. De overheid heeft bepaald dat alle bedrijfspanden, waaronder ook winkelpanden, bij oplevering, verhuur of verkoop moeten worden voorzien van een energielabel. De enige uitzondering op deze regel zijn de bedrijfspanden die uitsluitend dienst doen als opslagruimte of uitsluitend een industriefunctie hebben. Het energielabel voor een winkel moet geregistreerd worden voorafgaande aan de oplevering, verhuur of verkoop. Het energielabel voor de winkel moet dus geregeld zijn op het moment dat het pand wisselt van eigenaar of huurder.
Zolang de winkel van u is, of u de vaste huurder van het winkelpand bent en blijft, is er geen controlemoment. In de situaties waarin een energielabel voor een winkel verplicht is gesteld is het uw eigen verantwoording om de bepaling en registratie van het energielabel te regelen. Wanneer u hierin uw verantwoording niet neemt, dan kunt u hiervoor een flinke boete opgelegd krijgen. Er bestaat een controle op het verzorgen van een energielabel na de wisseling van eigenaar van een winkelpand. Deze controles worden uitgevoerd door de ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport). Het Kadaster registreert de transacties van panden. De RVO, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, registreert de energielabels. Door deze gegevens te combineren weet de ILT wanneer een pand is verkocht zonder een geldig energielabel. Sinds januari 2015 ziet de ILT actief hierop toe.
Het laten bepalen en registreren van een energielabel voor een winkel is prijziger dan wanneer het gaat om een energielabel van een woning. Dit heeft een belangrijke reden. Er is namelijk een verschil tussen het energielabel voor woonhuizen en het energielabel voor bedrijfspanden, waaronder winkelpanden. Voor woonhuizen wordt namelijk een vereenvoudigd energielabel (VEL) beschikbaar en bij winkelpanden is dit niet het geval. Overigens gaat het VEL verdwijnen met ingang van 1 juli 2020. Dit betekent dat er voor een winkelpand altijd eerst een opname door een EPA-U adviseur dient plaats te vinden. Hierdoor neemt het meer tijd in beslag om een energielabel voor een winkel te bepalen en registreren. Dit maakt de kosten hoger. Echter, in de meeste gevallen gaat het om relatief kleine oppervlakken, waardoor het realiseren van een energielabel voor een winkel in de regel weer aanzienlijk goedkoper is dan het realiseren van een energielabel voor de meeste andere bedrijfspanden.
Bedrijfspand Energielabel heeft zich gespecialiseerd op het gebied van energielabels. U kunt bij ons terecht wanneer u, verplicht of vrijwillig, een energielabel wilt laten toekennen aan uw winkel. Wij kunnen de huidige situatie in kaart brengen en u eventuele verbetermaatregelen voorstellen. U kunt dan ook altijd bij onze EPA-U adviseur terecht voor gericht en deskundig advies.
Interesse in een energielabel voor winkels? Graag helpen wij u verder op weg, om zo te kunnen voldoen aan de wettelijke eisen. U kunt online gemakkelijk een afspraak maken, waarna wij contact met u op zullen nemen om de afspraak te bevestigen. Heeft u nog vragen m.b.t. onze diensten? Dan verzoeken wij u om contact met ons op te nemen. Dit doet u eenvoudig middels het contactformulier. Wij zullen uw vragen zo snel mogelijk beantwoorden!