Energielabel woning

Voor woningstichtingen en vastgoed eigenaren is het verstandig om voor elke woning een energielabel te hebben door een energie-index vast te stellen. Deze hangt samen met de huurprijs die maximaal wordt gerekend volgens het woningwaarderingsstelsel. De energie-index is een getal afgerond op 2 cijfers achter de komma. Hoe lager dit getal hoe energiezuiniger de woning is. Het aantal punten op basis van de energie-index is vaak hoger dan het aantal punten gebaseerd op het bouwjaar van de woning.

Een erkend deskundige mag EPA-W opnames uitvoeren volgens het nieuwe opnameprotocol. Ook mag hij de energie-index van de betreffende woning vaststellen en kan het bijbehorende energielabel meteen registreren. Een energielabel is 10 jaar geldig. U vindt alle geregistreerde energielabels voor woningen en gebouwen op energieprestatie online.
woning met zonnepanelen

Nader Voorschrift

Het vaststellen van de energie-index moet sinds 1 januari 2015 volgens een nieuw protocol worden uitgevoerd, het zgn. Nader Voorschrift. Deze methode verschilt op een aantal punten van de vorige. Het vaststellen van de rekenzone, voorheen verwarmde zone, wordt bepaald door de mate van isolatie. De EPA-W adviseur moet nu altijd van binnenuit meten. Onze erkend deskundige is volledig op de hoogte en in staat om de woningopname uit te voeren volgens het Nader Voorschrift.

Vereenvoudigd energielabel

Bij de verkoop van een particuliere woning moet een energielabel overhandigd worden. Als de koper geen geldig energielabel ontvangt, kan dat worden beboet met € 170. Dit boetebedrag is omlaag gegaan, maar het wordt wel meteen opgelegd. De verkoper krijgt geen kans meer om het alsnog snel aan te leveren om daarmee de boete te ontlopen. Het mag een vereenvoudigd energielabel (VEL) zijn. Het VEL is gebaseerd op slechts 10 kenmerken van de woning. De woningeigenaar kan dit letterlabel zelf aanvragen met zijn Digid via de website energielabelvoorwoningen. Het letterlabel loopt van A tot G, waarbij A staat voor zeer energiezuinig en G voor een hoog energieverbruik. Het VEL gaat verdwijnen, waarschijnlijk per 1 juli 2020.

Korting hypotheek

Om een korting te krijgen op de hypotheek voor een energiezuinige woning eisen veel banken echter een geldig energie-index certificaat. De Rabobank en de Triodos Bank doen dit, zie bijvoorbeeld Rabobank duurzaamheidskorting. Het energie-index certificaat is nauwkeuriger dan het VEL en kan alleen door een EPA adviseur worden vastgesteld. De adviseur moet daarvoor de woning opnemen, metingen doen en foto’s maken voor het dossier. Hij kijkt o.a. naar de verwarming, de dikte van de isolatie, het type glas en de grootte van de ramen van de woning.
Dikte van gevelisolatie

Prijs

De prijs van een woningopname hangt van een aantal factoren af. De reisafstand en de complexiteit van de woning spelen hierin een rol. Voor een enkele opname en uitwerking van een appartement rekenen we normaal gesproken € 120, voor een opname van een rijwoning € 135 en voor een vrijstaande woning € 150. Bij grote afname kan hier een staffelkorting op worden toegepast.

Uw energielabel wordt snel en vakkundig opgesteld door ons

Binnen een week geregeld Binnen een week geregeld
Aanvullend energieadvies Aanvullend energieadvies
EPA-W en EPA-U gediplomeerd EPA-W en EPA-U gediplomeerd