EPA-W

EPA-W huisopname

Voor woningstichtingen en vastgoedeigenaren is het verstandig om voor elke woning een energie-index vast te laten stellen. De energie-index van de woning hangt samen met de huurprijs die maximaal gerekend mag worden volgens het woningwaarderingsstelsel. De energie-index is een getal afgerond op 2 cijfers achter de komma. Hoe lager dit getal hoe energiezuiniger de woning is. Het vaststellen van de energie-index middels een woningopname en een berekening met daarvoor speciaal ontworpen software levert doorgaans beduidend meer huurpunten op dan de punten te baseren op het bouwjaar van de woning.

Een erkend deskundige mag EPA-W opnames uitvoeren volgens het nieuwe opnameprotocol en de energie-index van de betreffende woning vaststellen. Het bijbehorende energielabel kan meteen geregistreerd worden.

Energielabel bedrijfspand
Nader Voorschrift ISSO 82.1
Een HR107 ketel geeft een goed energielabel
Dikke vloerisolatie leidt tot een goed energielabel

Nader Voorschrift

Sinds 1 januari 2015 moeten de woningopnames voor het vaststellen van de energie-index volgens een nieuw protocol worden uitgevoerd, het zgn. Nader Voorschrift. Deze methode verschilt op een aantal punten van de vorige. Het vaststellen van de rekenzone, voorheen verwarmde zone, wordt bepaald door de mate van isolatie. Er wordt nu altijd van binnenuit gemeten. Ruimtekoeling moet nu ook worden aangegeven, het aantal mogelijk isolatiedikten is verhoogd, het aantal mogelijke begrenzingen is toegenomen, enz. Onze erkend deskundige is volledig op de hoogte en in staat om de woningopname uit te voeren volgens het Nader Voorschrift.

Prijs

De prijs van een woningopname hangt van een aantal factoren af. De reisafstand en de complexiteit van de woning spelen hierin een rol. Voor een enkele opname en uitwerking van een appartement rekenen we normaal gesproken € 120 en voor een opname van een rijwoning € 135. Bij grote afname hoeveelheden kan hier een staffelkorting op worden toegepast.

Het letterlabel

Het veel goedkopere letterlabel kunt u zelf aanvragen met uw Digid via http://www.energielabelvoorwoningen.nl, als de eigenaar bent van de woning. Hiervoor hoeft er geen adviseur langs te komen. Volg de stappen van het programma. Als het programma om bewijzen vraagt kunt u foto’s uploaden van bijvoorbeeld uw CV-ketel, de afstandhouder van het dubbele glas of de verkoopbrochure van de makelaar (mits daar de gevraagde informatie in vermeld wordt natuurlijk). Als u bij de stap ‘zoek erkend deskundige’ komt, zoek dan op ‘S.P. Plooij’. Voor € 10,- worden uw bewijzen gekeurd en als alles in orde is dan wordt het energielabel (=letterlabel) geregistreerd.

Energielabel versus energie-index

Het energielabel varieert van letter A++ tot G en is een grovere maat voor de energiezuinigheid of de energieprestatie van de woning dan de energie-index. Letter A staat voor heel energiezuinig en G voor zeer onzuinig. Het is een geldig document bij de verkoop van uw woning, maar het levert geen punten op voor de woningwaardering.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt